Te normális vagy?

És ha igen, hogyan?

Normális vagy? És ha igen, hogyan?

Jó coach is holtig tanul alapon folyamatosan képzem magam, és informálódok a különböző szakmai irányzatokról. Így kerültem a minap egy TA-s (Tranzakcióanalízis, E.Berne) rendezvényre, ahol a normalitásról volt szó.

 

Mi is az hogy normális?

 different.png

 Erre a kérdésre elég szubjektív válaszokat lehet kapni. Nekem reggel a víz, neked a kávé. Nekem a bringa, neked a roller. Nekem a kánikula, neked a hideg. És még lehetne folytatni a sort a mindenféle preferenciákról, vonzó, vagy kevésbé vonzó, de így is, úgy is befolyásoló emberi tulajdonságokról, különböző értékrendekről, és akkor még a vallást pl. meg sem említettem.

Én hajlamos vagyok normálisnak gondolni magam. Vagy épp nagyon is nem. Te hogy vagy ezzel? Mihez, kihez viszonyítasz, mikor ezt megállapítod?

Talán segít, ha ránézünk, mit tudhatunk a normalitás különböző halmazairól:

 

Társadalmi norma:

Ha számodra az a normális, ami tipikus egy adott társadalmi csoportra: azok a nézetek, viselkedések, hozzáállás, illetve, a csoport tagjaival kapcsolatos elvárások.

Az ideális, mint norma:

Ha számodra az a normális, amilyen lenni szeretnél. Az a minta, példakép, amit szeretnél elérni, valamint azok az elvárásaid, amiket másoknak szerinted teljesíteni kellene.

A norma, mint a patológia hiánya:

Ha számodra az a normális, ha nincs semmi, ami átlépne bizonyos határokat.

Funkcionális norma:

Ha számodra a gyakoriságtól vagy a kulturális szokásoktól függetlenül minden normális, ami a túlélést, az életben maradást segíti, ami működik.

Szubjektív norma:

Ha számodra az a normális, hogy te döntöd el, hogy mi a normális és ennek alapján viszonyulsz a környezetedhez.

Statisztikai norma:

Ha számodra az a normális, ami egy vizsgált helyzetben gyakoribb.

 

NOS.

Mi következik ebből?

Nekem az, hogy mindenki másképp normális. 

Neked?

Te hogyan vagy normális? :-)

 

Facebook