Te is a szokások rabja vagy?

Sikerről a Forbes nyomán

Ha valaki rákérdez, bizonyosan könnyedén felsorolod pár szokásodat, és valószínűleg főleg a munkádra, hétköznapjaidra gondolsz közben. De mi újság a hétvégéiddel? Azokat hogy töltöd? Mire figyelsz? S vajon a következő szokásoknak 'rabja' vagy-e?

 

A Forbes nyomán ha sikerre pályázol, ez a 4 szokás jó, ha jellemez téged:

 

1. Mindig ugyanabban az időben ébredni

Nagy a kísértése a hétvégi megnyújtott alvásnak. S bár átmenetileg jó érzéssel tölti el az embert, a rendszertelen ébredési idők megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat. Szervezetünk alvási fázisok bonyolult fázisait járja körbe, hogy frissen, üdén ébredjünk. Ezen fázisok egyike az ébredésre, éberségre készíti elő agyunkat, ezért van az, hogy vannak emberek, akik (ha az agy már tréningezve van) felébrednek a vekker előtt. Mikor hétvégén átalszod a szokásos ébredési idődet, végül tétován, fáradtan ébredsz, ami nem csak a napodat szúrja el, de hétfőn is kevésbé leszel produktív, mert az agyad nem áll készen a szokásos időben történő ébredésre. Ha már alvást szeretnél pótolni, inkább feküdj le korábban!

 

2. Reggelente én-időt kreálni

Hétvégente nehéz lehet saját időt szakítani, pláne, ha családod is van. Nagyobb eséllyel járulsz hozzá a boldogságodhoz és az éles elmédhez, ha reggelente találsz módot arra, hogy olyanra szánj időt, ami örömmel tölt el. Az is segíthet tökéletesíteni a cirkadián ritmusodat, ha kényszeríted magad, hogy hétvégente is ugyanakkor kelj, amikor hétköznap. Az agy az ébredést követő 2-4 óraában van csúcsformában, tehát kelj korán és tégy valami fizikálisat. Majd ülj le és foglald el magad mentálisan, amíg az agyad csúcson van.

 

3. Beiktatni mikro-kalandokat 

Vegyél koncert-vagy színház jegyet, esetleg foglald le egy szobát abban a dögös, új belvárosi szállodában. A folytonos taposómalom helyett tervezz be kirándulást. Próbálj ki valamit, amit még nem csináltál, vagy valamit, amit már régóta nem csináltál. Kutatások kimutatták, hogy valami jó várása lényeges része annak, hogy a valóságban mennyire lesz élvezetes az adott tevékenység. Tudni, hogy valami érdekeset terveztél szombatra, nemcsak a szombaton lesz öröm, de jelentősen javítja a hét közbeni hangulatodat is.

 

4.Keresni az élvezetet

Meg fogsz lepődni, hogy mit tesz, ha hétvégente olyasmit teszel, ami iránt szenvedélyt érzel. Elmerülni a szenvedélyben remek módja a stresszoldásnak és annak is, hogy nyitottabbá válj új gondolkodási módozatokra. Zenélni, olvasni, írni, festeni, fogócskázni a gyermekeiddel: ezek mind segíthetnek abban, hogy olyan különböző gondolkodási mintázatokat stimuláljanak, amelyeknek hatalmas hozzáadott értéke lehet a rá következő héten.

 

S ha ez még (én az elsőnél elbuktam:) nem elég meggyőző:

Egy stanfordi kutatás kimutatta, hogy 50 órás munkahét esetén a produktivitás meredeken esik óránként, sőt, 55 óra után annyira sokat esik, hogy gyakorlatilag felesleges dolgoznunk. Azok az extra órák mind hiábavalóak.

Akkor most ki a hős, és mik is a jó szokások? :-)

siker_204x122.jpgForrás: Forbes magazin, 24. Március 2015

 

Facebook