Stressz: kell vagy sem?

Stresszkezelés

Stresszkezelésről már mindenhol mindefélét hallottunk, abban is egyetérteni látszunk sokan, hogy megkülönböztethetünk jó és rossz stresszt, mindegyik egy élettani folyamat - ebben már sokan elmélyedtek, én ezúttal ki is hagyom :-)


 

De mi tartozik egyáltalán a stressz kategóriájába?

 

Ami nekem a legtöbbet segített, hogy megértsem, hol, hogyan segíthetek magamon az ún. stresszes helyzetekben, az az volt, hogy megértettem, a stressz alapvetően maga a változás, azaz az arra adott reakció.

Ha a STRESSZ=ÚJ=VÁLTOZÁS, és ismerünk pozitív valamint negatív stressz faktorokat, akkor melyikkel mit tehetünk? Ha minden, ami új, ami a megszokottól eltérő, akkor is ha az jó élmény: stressz a szervezetemnek, mit tegyek? Jóból is megárt a sok, tartja a mondás - nem véletlenül. A szervezet energiaforrásai akkor is kimerülhetnek, ha csupa kellemes tevékenységet folytatunk, de mértéktelenül. Én pl. imádok futni, de tudom, ha maratont futok, arra rendesen illik edzenem, részletesen megtervezve, hogy mikor mennyit és azt mennyi pihenéssel kombinálom.

 

Modellezve, tekinthetek a maratoni készülésre úgy is, mint egy elérni kívánt eredmény, és úgy is, mint egy előttem álló probléma.

 A probléma keretben gondolkodást a következő gondolatok idézik elő:

* Mi a probléma?

* Milyen súlyos?

* Ki a felelős?  stb.

Ezektől legalább jó sötéten látunk. ;-)

 

Mi történik, ha azonban az eredmény keretre váltunk?

* Mit szeretnék?

* Hogyan/mit teszek érte?

* Milyen úton jutok oda, ahol lenni szeretnék?

* Milyen segítséget vehetek igénybe?

* Mire vagyok már képes?

* Mit szükséges még figyelembe vennem? stb.

Innen nézve a maraton nem egy probléma lett, hanem egy vágy, ami természetesen teljesült is, eddig már kétszer nettó 4 órán belül futottam.

Maratonibefutó.jpg

 


 

Te melyik keretben gondolkodsz?

 

Facebook