Nem!

Hogyan mondjak nemet?

Ismersz olyat, aki már hallotta valakitől, hogy az találkozott olyannal, akinek (néha?!) nehezére esik NEMet mondania?

Nem? Akkor ne olvass tovább.

Ez az írás azoknak szól, akik már hallottak valakiről, aki mesélt olyanról, akivel megtörtént hasonló (de persze, velük nem) :-)

 

*'Elkészítem még azt a táblázatot, főnök, persze' (ma se megyek teniszezni)

*'Igen, megírom holnapra azt a cikket.' (leragadnak a szemeim, már megint nem fogok időben aludni ) 

*'Persze, sütök nektek palacsintát' (összerogyok, nesze neked ebéd utáni olvasgatás) 

 

Ismerősen cseng? Igent mondani egy kérésre, ami pedig már túlmutat a kapacitásodon? Vagy kerülni az egyenes választ... Van, aki azt mondja, ha meg tudom csinálni, akkor még van rá kapacitásom. De vajon hol marad kapacitás a teniszre, az olvasásra, az idő az alvásra és még megannyi másra? Vagy ezek nem is olyan fontosak? Önző lennék, ha...?

 

Ki mitől tart? Mi gátolja abban, hogy kiálljon magáért? Hogy bántó él nélkül, de őszintén visszautasítson egy ajánlatot/felkérést? 

A munka, azaz az ebből származó jövedelem létkérdés (főleg, ha nem lottózol). Az exisztenciális  bizonytalanságnál épp ezért nincs is rosszabb. Megtartani a helyünket mindenáron. Igent mondani mindenre, hogy ne rúgjanak ki, otthon mindenkit kímélni, hogy nekik legalább legyen könnyebb. 

Én is beleesem időnként a hibába, hogy mindenkit kímélnék, hiszen mindannyiunkon nagy a teher: a gimis gyerkőkön, a sokat dolgozó páromon... Valahol mégis megéri a befektetés (de  mi is az?):

családomra -úgy tűnik- ragad valami, a koszon kívül is :-), mert már gyakran ukázba adják, hogy menjek olvasni, vagy zongorázni, majd ők elpakolnak stb.

Szerencsém van?

Biztosan. De nem csak...

Más is van itt a pakliban:

Bízom benne, hogy az is segít bennünket (engem:), hogy számos esetben megkértem őket, illetve különböző, ámde asszertív eszközökkel tudtukra adtam, hogy mit bírok, hogyan képzelem a családon belül a közös, avagy az egyéni felelősségvállalást...

S akkor megint témámnál vagyok:

Az a bizonyos befetetés a hatékony kommunikációba:

Asszertivitás - neked hogy megy?

novemberben tréning, részletek hamarosan!

 

Facebook